Är kläder i syntet-material skadliga för dig?

Många människor känner en förkärlek för kläder som tillverkats i naturliga material. Bomull andas bättre och är naturligt, ylle tillskrivs också egenskaper som syntetiska material sägs ha svårt att leva upp till. Vissa menar till och med att kläder i syntetiska material är skadliga. Hur ligger det egentligen till med den saken?

På webbadressen https://www.aimn.se hittar du ett svenskt klädmärke som gör träningskläder för kvinnor. Alla deras kläder har passerat det så kallade REACH-testet, ett test som utifrån tuffa parametrar säkerställer att tyger är fria från ämnen som är skadliga för människor.

Och de är inte de enda som tillverkar kläder i syntetiska material som inte påverkar hälsan. Faktum är dock att det finns goda skäl att välja syntetiska material framför naturliga. Framför allt att inte välja kläder gjorda i bomull. Att odla tillräckligt mycket bomull för att framställa ett par jeans kräver tiotusentals liter vatten. Den internationella bomullsproduktionen utövar i och med det enormt negativ påverkan på miljön.

Bättre då att du väljer miljömärkta kläder i syntetiska material som passerat REACH-testet för att försäkra dig om att de inte innehåller några skadliga ämnen. Köp gärna syntetiska kläder som är gjorda i återvunna material. Det är förstås inte heller en dum idé att köpa kläder i återvunna naturfibrer.