70-talets mode

Det går väldigt snabbt för modet att förändras, och än snabbare nu än förr. Under hela årtiondet 70-talet så dominerade färger, utsvängda byxor till max, de enorma solglasögonen och naturligtvis även alla de slimmade och tajta toppar. Under början av 70-talet fanns det fortfarande många influenser kvar av 60-talet. Kvinnorna inspirerades av Twiggy, medan männen hade Beatles att gå efter. Den senare delen av 70-talet var dock mjukare. Fluffiga frisyrer gjorde entré och de färgstarka plaggen började att få mjukare och mer pastelliga toner.

Vad är det som då egentligen utmärker 70-talet sådär lite extra? Modet har såklart sett annorlunda ut beroende på om man tittar på män eller kvinnor.

  • Utsvängda byxor var helt klart ett måste för både män och kvinnor. Byxorna skulle vara så breda som möjligt nedtill och sitta väldigt tajt upptill.
  • Olika färgkombinationer i ett och samma plagg var mycket hett. Rosa och orange blandades flitigt på allt från toppar till klänningar.
  • Modet såg olika ut beroende på vilken livsstil man hade. Under 70-talet var det vanligt med “hippies”, punkare och raggare.
  • Både män och kvinnor stoltserade med träskor av olika slag. Träskorna fick mer än gärna ha många olika färger.