Mode på 90-talet

Under det tidiga 90-talet så var modet fortfarande väldigt likt 80-talstrenderna. Allt från tights till cykelbyxor var fortfarande en storfavorit och detsamma gällde för pottfrisyrerna och denimjackan. Till jackan matchade man mer än gärna med ett par utsvängda byxor eller varför inte stoppa ner dessa i tubsockorna? Det går inte att sticka under stol med att modet på 90-talet var en aning annorlunda, unikt och väldigt lekfullt.

Modet skulle dock komma att förändras i slutet av 90-talet och ett klädesplagg som verkligen blev väldigt inne var de midjekorta tröjorna. Magen skulle nu visas och naturligtvis skulle man matcha detta med lågt skurna jeans. Nu talar vi inte om jeans som slutar på höfterna, utan lägre än så. Hur förfärligt det än låter såg man till att tangatrosan stack upp en bit ovanför jeansen.

För killar var modet under 90-talet minst lika intressant. “Baggy”-jeansen blev mycket populära och ju större de var, desto trendigare var man. I vissa fall kunde jeansen vara så pass stora att midjan hängde nedanför skinkorna och även här skulle då underkläderna synas. Boxershorts med breda resårband i midjan var det som gällde. Eftersom modet hos ungdomarna var så uppseendeväckande pågick det heta debatter i tidningar och media om huruvida modet skulle förbjudas under skoltid eller inte. Inget förbud infördes, men många skolor valde ändå att skicka ut information till föräldrar om de opassande klädvalen.

Det var alltså ungdomarna som satte grund för hur modet på 90-talet skulle se ut. Det var inte längre opassande av äldre att använda yngre personers kläder och detta gjorde att många mammor lånade plagg från tonårsdöttrarna. Till sina midjetröjor och lågt skurna byxor matchade man med ett par buffalo skor eller ett par låga converse!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *