Mode på 40-talet

Det var mycket som hände i världen under 40-talet och det långa och svåra kriget hade påverkat människor världen över. Under en längre period fick kvinnorna, som under detta årtionde annars bara var i hemmet, rycka in och arbeta som vilken annan karl som helst. Arbetet skedde vanligtvis i industrier och tygbristen var stor. Modet kunde alltså inte sätta igång till fullo förrän kriget var över.

När kriget äntligen hade tagit slut gick man tillbaka till de könsroller som hade funnits tidigare, till många kvinnors förtjusning. Detta kunde man tydligt märka av utifrån hur modet hade förändrats. Under kriget användes mycket sjalar och sjaletter för att knyta upp kvinnornas hår, men nu var det alltså dags att släppa ut hårlockarna igen.

Dior sätter grunden

Kanske var det Christian Dior som hade störst betydelse för modet under 1940-talet. När kriget hade dragit över lanserade han en kollektion som fick namnet “The New Look”. På bara en natt hade kollektionen fångat hjärtan hos tusentals kvinnor och det blev en riktig succé. Här satsade han på att framhäva formerna hos kvinnan, vilket resulterade i mode med mycket korsetter, kjolar av vidare slag, markerade midjor och en markerad byst. För att kjolen skulle ha den rätta vidden använde han sig av tyll. Den kollektion som Christian Dior skapade satte grunden för hur modet på 40-talet skulle komma att se ut.

De starka och lekfulla färger som prydde kläderna under 60-talet hade ännu inte gjort sig till känna. Under 40-talet var kläderna väldigt stilrena och klassiskt designade och även om det fanns några färgklickar här och var så valde man ändå en väldigt nedtonad och diskret design. Grönt var väldigt uppskattat på mode både för män och kvinnor. Även marinblått och havsblå toner syntes till, så väl som rött och grått.

Hitta 40-tals mode idag

Är du intresserad av den klädstil som fanns under 40-talet? Härligt! Det finns ett flertal annonssidor på nätet eller forum där människor som delar samma intresse samlas och byter tips om vart man kan hitta de bästa kläderna. Ett bra sätt att få tag på gammalt mode är att besöka vintage-butiker eller second hand. Rekommenderat är att man satsar på second hand butiker som har en speciell nisch. Om inte kan det bli svårt att gå igenom rad efter rad med kläder blandade från alla möjliga årtionden.