Mode på 80-talet

Det finns få saker som utmärker 80-talet lika mycket som modet som florerade under denna tid. Kläderna var färgstarka och håret lika så. Allt skulle nästan vara så stort som möjligt och det fick mer än gärna vara för mycket av det goda. I denna text kommer du att få läsa om hur trenderna såg ut från topp till tå. Om du inte vill inspireras av 80-talet i din vardagliga klädsel kan du mycket väl dra nytta av trenderna nästan gång du ska på fest på 80-tals tema.

Kropp

På kroppen bar man naturligtvis kläder, precis som idag. Allt annat hade troligtvis setts som ett lagbrott. På underkroppen fick man mer än gärna bära stentvättade jeans och dessa med ett flertal hål eller sönderklippta partier. Ville man vara extra trendig så stoppade man in jeansen i ett par vita tubsockor, men för den som inte föredrog detta alternativ kunde man även nöja sig med att vika upp dem. För kvinnor gällde benvärmare i olika färger, gärna neon, och dessa kunde bäras på allt från jeans till tajts eller på bara ben till en kjol. Även cykelbyxan var het under 80-talet.

På överkroppen var modet precis lika uppseendeväckande. Toppar och klänningar i batik var inne och även jeansjackor med olika märken, tryck eller broderier. På överkroppen bar man även skinnjacka, kavaj med axelvaddar och tubtoppar medan männen prydde sig med hängslen, hawaiiskjortor och krås.

Skor

Modet på skor förändras på samma sätt som modet på kläder. Det hamnar liksom i samma kategori. Det fanns två typer av skor som var extra heta och som bar slaviskt av både män och kvinnor. Dessa skor var från märket Converse, men även så kallade espadrillos var mycket uppskattade. När det gällde finskor för henne var det pumps med lägre klack och för honom var det seglarskor och loafers som bars. Vintrarna var ännu kalla och “moonboots” blev en trend.

Håret

Du kan inte anamma 80-talet rätt utan att ha en riktig 80-tals frilla! Håret skulle vara så stort som möjligt och detta fixade man lättast med hårmousse, hårspray, sockervatten och hårgelé. Våffeltången var ett självklart redskap till vardags och hade man en lugg skulle denna vara tuperad till max. För att få till den rätta glansen och doften skulle håret naturligtvis även tvättas med schampo från Jane Hellen, ett märke som än idag är uppskattat.

Männens frisyr skiljde sig en aning från kvinnornas, även om ordet “stort” fortfarande skulle ligga i fokus. Under 80-talet var hockeyfrillan mycket populär, men även långt hår på män var något som låg rätt i tiden. För båda könen gällde en ordentligt permanent för att få till det rätta fluffet. Permanenten skedde oftast i hemmet, vilket gav ett onekligen hemskt (men på denna tid helt rätt) resultat.